Alle nyheter

Det du ikke visste om biljard

Biljard, et elsket tidsfordriv og for mange også en seriøs sport har eksistert i århundrer - og har underholdt både spillere og tilskuere med morsomme øyeblikk og strategiske runder. Bak den seriøse spillverden finnes det morsomme og mindre kjente fakta om biljard. For å gi deg en mer uventet side av spillet har vi i Cue laget en liten samling av herlig biljardfakta for å gi deg et annet innblikk i hva som skjuler seg i en verden av grønne bord og fargerike baller.

Fra kølle til cue

Ordet “cue” kommer fra det franske ordet Cue som betyr hale. Før de fant opp biljardkøer, ble biljard spilt med en kølle som besto av enten buet tre eller et metallhode som ble brukt til å skyve ballen fremover.

Verdens største biljardkø
Verdens største brukbare biljardkø ble designet av Bob Johnson og er ifølge Guinness World Record 5.37 meter lang. Køen er designet av biljardspiller Florian Kohler og er laget av samme materiale som vanlige biljardkøer er laget av.

Det første biljardbordet
Ingen vet nøyaktig hvem, når eller hvor det første biljardbordet ble bygget. Det første dokumenterte beviset på et bord stammer fra 1470 i en inventarliste over kong Louis XI av Frankrike sine eiendeler.

Biljard for blinde
Det finnes audible køballer som er spesialdesignet for synshemmede spillere – En innebygd lydgenerator lar spillere identifisere posisjonen og bevegelsen til ballen gjennom distinkte lyder når den blir truffet med køen. Hver kule produserer en unik lyd, og noen har braille-merking for identifikasjon. Ved å bruke hørbare køkuler kan synshemmede delta i spillet, noe som gjør det mer inkluderende for alle.

Det lengste spillet
Det lengste uavbrutte spillet med biljard som noen gang er spilt varte i 105 timer og 22 minutter og ble spilt av Darren Stocks og Graham Cuthbert fra Storbritannia i februar 2017. Spillet tok plass på puben Bell Inn, hvor de samlet inn 4000 pund til støtte for Rowcroft Hospice.

Glad i golf?
Golfbiljard er en unik versjon av spillet som spilles på bakken ved bruk av golf-køller. Spillet henter sin inspirasjon fra utendørssporten golf, men tar bruk av lommer i likhet med biljardspill.

Norges første bord
Etter første verdenskrig ble de første carambolebordene importert til Norge, og biljard ble populært fra rundt 1970 tallet.

Nordens største
Med over 1500 kvadratmeter er faktisk Cue Bar & Biljard Nordens største biljardhall!

Biljard er uten tvil et spill som krever strategi og presisjon – samtidig så inneholder det en skattekiste med morsomme fakta. Ikke glem å dele noen av våre morsomme biljardfakta med venner neste gang du tar en runde med biljard! Har du ennå ikke fått opplevd Cue, så ta deg gjerne turen ned på “Cuesday” eventet for å teste det ut gratis! Mer info her: https://www.cueoslo.no/arrantementer/cuesday

Kilder:

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2017/4/video-billiard-star-florian-kohler-makes-worlds-longest-pool-cue-and-breaks-fiv

https://www.upi.com/Odd_News/2023/07/28/Guinness-World-Records-playing-pool-marathon/6341690558230/

https://en.wikipedia.org/wiki/Golf_(billiards)

https://bca-pool.com/page/41