Alle nyheter

Grunnleggende regler i biljard

Grunnleggende regler i biljard


De grunnleggende reglene i biljard varierer avhengig av hvilken variant av biljard du spiller. Her er noen generelle regler som gjelder for mange typer biljardspill, inkludert 8-ball og 9-ball:

  1. Målet med spillet er å bruke køen til å treffe ballene på bordet for å oppnå høyest poengsum. Dette gjør du ved å få ballene i din gruppe til å havne i lommene på biljardbordet.
  1. Grupper: Biljardkulene deles inn i følgende grupper: Biljardkulene fra 1-7 har solide farger, mens kule 9-15 har stripete farger. 8-Ballen er svart.
  1. Ballplassering:  I starten av spillet skal ballene plasseres i trekantformasjon, med den nummererte 1-ballen i spissen. 8- ballen skal plasseres i midten av trekanten.
  1. Cueballen, som er den hvite ballen, brukes til å treffe de andre ballene med hjelp av køspissen.  
  1. Spillets første skudd: Når ballen i spissen er blitt truffet, må spilleren først treffe en ball fra gruppen de er blitt tildelt (stripete eller helfargede baller)  
  1. Får du en ball i en lomme så blir du tildelt poeng avhengig av ballens nummer og reglene for den spesifikke varianten av biljard-spillet du spiller.
  1. Følgefeil: Får du cueballen i en lomme regnes dette som en følgefeil, og da vil motstanderen kunne få ballen i hånden for å plassere den hvor som helst før de tar sitt neste skudd.
  1. 8-ballen: Mot spillets slutt, da alle ballene fra din gruppe er i bordets lommer, er 8-ballen den gjenværende og avgjørende ballen på bordet det spilles om å få i lommen.

Dette er et sammendrag av grunnleggende regler som brukes i biljard. Det finnes ulike varianter av spillet som brukes med spesifikke regler, så sjekk alltid reglene som gjelder for den varianten du skal spille.